Nye EU-krav om langvarig adgang til reservedele for nye hårde hvidevarer

Ved salg af nye hårde hvidevarer til husholdninger efter den 1. marts 2021 kræves der adgang i mindst 7-10 år til reservedele og reparationsmanualer.

Nye EU-krav implementerer strengere regler for mangeårig adgang til reservedele og til oplysninger om, hvordan hårde hvidevarer kan repareres. Det muliggør at arbejde endnu mere med at få (repareret og) genbrugt flere af de kasserede hårde hvidevarer.

De nye EU-krav gælder fra den 1. marts 2021 og gælder indtil videre for køleskabe, frysere, opvaskemaskiner, vaskemaskiner og (nogle) tørretumblere, som sælges som husholdningsmaskiner. Kravene gælder også for køleskabe og frysere, som anvendes i butikker mv. ved salg/udstilling af varer til kunder.

Reglerne er fastlagt i en række kommissionsforordninger, som udmønter dele af Eco-design direktivet (direktiv 2009/125 om rammerne for fastlæggelse af krav til miljøvenligt design af energirelaterede produkter). De nye krav er nærmere beskrevet i bilag II i forordningerne i et afsnit kaldet ”Krav til ressourceeffektivitet”.

For nye køle/fryseapparater og opvaskemaskiner til husholdninger skal der være adgang til reservedele i mindst 7 år. Reservedele skal kunne udskiftes ved hjælp af værktøj, der kan købes i almindelig handel, og uden at gøre permanent skade på apparatet. Der skal være adgang til oplysninger om reparation og vedligeholdelse senest 2 år efter omsætning af den første enhed af en model eller en ækvivalent model, og indtil slutningen af den nævnte periode. For køle/fryseapparater til butikkers salg af varer til kunder gælder kravene i 8 år, mens kravene gælder i 10 år for reservedele til nye vaskemaskiner og vaske-/tørremaskiner solgt til husholdninger.

Lignende artikler
Kontakt os

Indtast dine oplysninger, spørgsmål m.v. i formularen nedenfor.