Udtalelse om kommunalbestyrelsesmedlems inhabilitet (2)

Statsforvaltningen tiltræder kommunens vurdering om, at et kommunalbestyrelsesmedlem var inhabil ved behandling af en dispensationsansøgning fra en skole. Baggrunden var, at kommunal-bestyrelsesmedlemmets barn gik i en skoleklasse, som måtte forventes at blive nedlagt, hvis dispensation blev givet.

Udtalelsen er afgivet på baggrund af en henvendelse fra Helsingør Kommune, som ønskede Statsforvaltningens bemærkninger til kommunens vurdering af habilitetsspørgsmålet, forinden sagen skulle behandles af kommunalbestyrelsen.

Sagen drejede sig nærmere om en skole, som på 2. årgang havde 122 elever fordelt på 6 klasser. Ifølge kommunens gældende retningslinjer for klassenormering måtte hver klasse i en årgang maksimalt have 24 elever. Da 2. årgang på skolen var væsentlig lille, ønskede skolen at nedlægge én af de 6 klasser på 2. årgang og fordele klassens elever på de øvrige klasser. Herefter ville der være 3 klasser med 24 elever og 2 klasser med 25 elever. Det pågældende kommunal-bestyrelsesmedlem havde et barn i den klasse, som med kommunens dispensation ville blive nedlagt og fordelt til de øvrige klasser.

Kommunen havde vurderet, at kommunalbestyrelsesmedlemmets barn var omfattet af person-kredsen i forvaltningslovens 3, 1, nr. 2. I relation til afvejning af kommunalbestyrelses-medlemmet (og dennes barns) interesse i sagen havde kommunen lagt vægt på, at det navnlig var de 16 børn (og deres forældre) i den berørte klasse, som havde interesse i sagen. Der var derfor tale om en individuel interesse, som fandtes at have en sådan styrke, at kommunalbestyrelsesmedlemmet måtte anses for inhabil.

Statsforvaltningen bemærker i sin udtalelse, at det generelt har betydning for vurderingen af inhabilitet, om der er tale om en interesse af individuel eller mere general karakter. Vurderingen af interessent styrke vil således være strengere, når der er tale om en sag af mere individuel karakter. Omvendt vil generelle sager, hvor et bredt udsnit af borgere har interesse i sagen, skulle bedømmes lempeligere, således at der skal væsentligt mere til, førend et kommunalbestyrelses-medlem erklæres inhabil.

Statsforvaltningen opsummerer herefter kommunens synspunkter, hvorefter sagen måtte bedømmes som værende af relativt individuel karakter, henset til at der alene var 16 børn i den berørte klasse. Med bemærkning om den korte tidsfrist for udtalelse udtaler Statsforvaltningen herefter, at der på det foreliggende grundlag ikke ses at være grundlag for at antage, at kommunens vurdering ikke var i overensstemmelse med inhabilitetsreglerne.

Statsforvaltningens udtalelse af 25. oktober 2016 (sagsnr. 2016 – 76510) kan læses her.

Se til eksempel på en sag, hvor interessen blev anset for at være af generel karakter omtale af Statsforvaltningens udtalelse 11. juli 2016 her.

Lignende artikler
Kontakt os

Indtast dine oplysninger, spørgsmål m.v. i formularen nedenfor.