Rigtige oplysninger på forkert formular medførte pligt til afvisning

Sagen drejede sig om Direktoratet for Kriminalforsorgens udbud af et byggearbejde (begrænset licitation efter tilbudsloven).

HHM A/S klagede efter Direktoratet for Kriminalforsorgen havde valgt H. Skjøde Knudsen A/S som vinder.

Kernen i klagen kan sammenfattes således:

Direktoratet for Kriminalforsorgen havde fastsat et krav om, at tilbud skulle indeholde en tilsagnserklæring fra en garantistiller (entreprenørgaranti).

Samtidig var udbudsmaterialet vedlagt en erklæring, som skulle anvendes. Det var endvidere angivet, at ”andre formularer accepteres ikke”. Endelig stod det i tilføjelserne til AB 92, som også var vedlagt, at ”alle øvrige forbehold der evt. tages i tilbud vil indebære at tilbud er ukonditionsmæssigt”.

Ordregiver havde med andre ord gjort udfyldelse af netop den vedlagte formular til et mindstekrav.

Klagenævnet for Udbud accepterede derfor ikke, at H. Skjøde Knudsen A/S’ tilbud anvendte en formular fra Tryg Forsikring, der på alle øvrige punkter indeholdt den krævede entreprenørgaranti.

Klagenævnet for Udbud annullerede beslutningen om at indgå kontrakt med H. Skjøde Knudsen A/S.

Af generel udbudsretlig interesse er det også, at Klagenævnet for Udbud i sagen lagde til grund, at ligebehandlingsprincippet i tilbudsloven skal forstås i lyset af EU-udbudsretten, herunder som det er fortolket i Manova-dommen (dom af 10. oktober 2013, sag C-336/12).

Med andre ord finder § 12 i implementeringsbekendtgørelsen (lov nr. 712/2011 med senere ændringer) samt Manova-dommen også anvendelse på udbud efter tilbudsloven. Bestemmelsen og Manova-dommen omhandler ordregivers mulighed for at indhente supplerende oplysninger fra en tilbudsgiver efter tilbud er afgivet.

Kendelse af 3. juli 2014, HHM A/S mod Direktoratet for Kriminalforsorgen, kan læses her.

Lignende artikler
Kontakt os

Indtast dine oplysninger, spørgsmål m.v. i formularen nedenfor.