Lejemål var erhvervsbeskyttet – ekspropriationserstatning forhøjet

En bilforhandler havde drevet forretning fra lejede lokaler i en årrække i Silkeborg. Som følge af anlæg af motorvejen Funder-Hårup blev ejendommen, hvor lejemålet var beliggende, eksproprieret. I modsætning til de takserende myndigheder fandt såvel byretten som landsretten, at lejemålet var erhvervsbeskyttet, og tilkendte goodwill-erstatning med 1,8 mio. kr. ud fra det gennemsnitlige nettooverskud før renter og afskrivninger i de seneste 3 år.

Ekspropriationskommissionen og taksationskommissionen havde tilkendt ejeren af forretningen godtgørelse for følgeomkostninger (med 600.000 kr.), men begge kommissioner afviste kravet om goodwill-erstatning, da virksomheden ikke kunne anses som erhvervsbeskyttet i erhvervslejelovens forstand. Det var således dette spørgsmål, som var retssagens tvistpunkt.

Vejdirektoratet henviste til, at bilforhandlervirksomheden efter sin art ikke havde en kundekreds, som ville følge med ved en flytning til et sammenligneligt lejemål i Silkeborg, ligesom der blev henvist til, at langt de fleste kunder ikke kom fra nærområdet.

Byretten lagde vægt på de foreliggende oplysninger om den gennemsnitlige kundegennemstrømning samt en skønsmands oplysninger om betydning af markedsføringen af Silkeborg som bilernes by og betydningen af, at flere bilforhandlere lå placeret samlet. Til trods for, at kunderne kun i begrænset omfang kom fra lokalområdet, fandt byretten herefter, at lejemålets stedlige forbliven var af væsentlig betydning og værdi for virksomheden, jf. lejelovens § 62, stk. 1, hvorfor virksomheden herefter havde krav på erstatning for goodwill. Dommen blev af Vejdirektoratet anket til landsretten, som imidlertid stadfæstede byrettens dom.

Vestre Landsrets dom af 14. august 2015 i V.L. B-0442-14.

Lignende artikler
Kontakt os

Indtast dine oplysninger, spørgsmål m.v. i formularen nedenfor.