Ikke hjemmel til vilkår om tørstofindholdet i slam som deponeres

Natur- og Miljøklagenævnet har fastslået, at der ikke er hjemmel til i miljøgodkendelsesvilkår at stille vilkår om mindst 15 % tørstofindhold i slam, som kunne modtages på REFA’s affaldsdeponeringsanlæg, da vilkåret fandtes ubegrundet.

(Resumé)

REFA driver Miljøcenter Gerringe, der er et deponeringsanlæg for blandet affald anlagt i 1974 og beskyttet mod udsivning af bundmembran, sidemembran og indadrettet grundvandstryk. Miljøcenter Gerringe er omfattet af deponeringsbekendtgørelsen, der gennemfører EU’s affaldsdeponeringsdirektiv. I henhold til den dagældende deponeringsbekendtgørelse indsendte REFA i 2002 en overgangsplan og i 2006 meddelte det daværende amt reviderede miljøgodkendelsesvilkår, der bl.a. indeholdt en positivliste over, hvilket affald virksomheden måtte modtage, hvor bl.a. som vilkår 4.7 var anført, at virksomheden kunne modtage slam, men ikke andet flydende affald.

I april 2013 meddelte Miljøstyrelsen påbud efter miljøbeskyttelseslovens § 41 om ændring af REFA’s positivliste for affald, hvilket bl.a. betød, at der alene måtte modtages slam med et tørstofindhold på minimum 15 %. Miljøstyrelsen begrundede vilkåret med, at slam med tørstofindhold under 15-20 % har væsentlig andre fysiske egenskaber end slam med højere tørstofindhold, og at deponering af slam med for højt vandindhold betyder, at der lokalt skabes et meget stort hydraulisk tryk på membranen, hvortil kommer, at der er større risiko for problemer med sætninger. REFA påklagede vilkåret om tørstofindhold og gjorde gældende, at vilkåret ikke var miljømæssigt begrundet, idet REFA bl.a. henviste til, at der på deponeringsanlægget i 2012 faldt nedbør på 76.217 m3, mens der i samme periode blev modtaget 306 m3 slam med vandindhold under 10 %, hvorfor vandindholdet fra slam maksimalt kunne udgøre 0,4 % af den samlede vandbelastning af membranen.

Natur- og Miljøklagenævnet lagde til grund, at der ikke var regler om tørstofindhold i slam eller andet affald til deponering, men alene regler om tørstofindholdet i slam ved udbringning som gødning. Herefter tilsluttede Natur- og Miljøklagenævnet sig, at der ikke var holdepunkter for at antage, at vandindholdet i affaldet vil medføre en belastning af membran og perkolatopsamling, og da sætninger må forventes i deponier af blandet affald, var der ikke noget sagligt grundlag for vilkåret, hvorfor dette blev ophævet.

Natur- og Miljøklagenævnets afgørelse af 4. juni 2014 kan læses her.

Lignende artikler
Kontakt os

Indtast dine oplysninger, spørgsmål m.v. i formularen nedenfor.