Afslag på ansøgning om anvendelse af markboring som drikkevandsboring stadfæstet

Natur- og Miljøklagenævnet har stadfæstet Stevns Kommunens afslag på anvendelse af en markvandingsboring som drikkevandsboring.

Tilladelse til vandindvinding, etablering m.v. af vandindvindingsanlæg meddeles af kommunen i henhold til vandforsyningslovens §§ 20 (indvinding) og 21 (vandindvindingsanlæg). Det følger af vandforsyningslovens § 20, stk. 2, at tilladelse til anlæg med en årlig indvinding af grundvand på højst 3.000 m³ til brug for husholdning kun kan nægtes, hvis det er praktisk muligt, at skaffe ejendommen eller ejendommene en anden hensigtsmæssig vandforsyning på økonomisk rimelige vilkår, eller hvis der må antages, at være nærliggende fare for, at kvaliteten af vandet i den ønskede vandforsyning ikke vil opfylde de fastsatte krav til kvaliteten af drikkevand eller i øvrigt vil blive sundhedsfarlig.

Nævnet konstaterede indledningsvist, at Stevns Kommunes Vandforsyningsplan 2010-2020 ikke indeholder nærmere retningslinjer om administrationen af vandforsyningslovens § 20 (indvindingstilladelser). Stevns Kommunes Vandforsyningsplan udgjorde derfor ikke et administrationsgrundlag, der kan tillægges særlig betydning for afgørelse af sager i henhold til vandforsyningslovens § 20.

Videre bemærkede nævnet, at det imidlertid ligger inden for rammerne af en kommunes opgaver at tilstræbe, at ejendomme i kommunen skal forsynes med vand fra almene vandforsyningsanlæg, når der er mulighed for vandværkstilslutning på økonomisk rimelige vilkår. Nævnet har således i praksis opretholdt afslag på ansøgninger om tilladelse efter vandforsyningslovens § 20 til indvinding af grundvand fra egen boring, hvor nævnet ikke konkret har fundet tilstrækkeligt grundlag for, at tilsidesætte den lokale afvejning, som begrundede kravet om forsyning fra et alment vandforsyningsanlæg.

Stevns Kommune afslag på ansøgning om tilladelse til, at inddrage markvandingsboring som indvindingsboring skete med henvisning til, at det er praktisk muligt, at skaffe ejendommen en anden hensigtsmæssig vandforsyning på økonomisk rimelige vilkår. Stevns Kommune havde herved lagt vægt på, at omkostningerne til tilslutning til vandværket svarede til prisniveauet for almen vandforsyning under lignende forhold i kommunen.

Nævnet lagde derfor, efter det, der foreligger oplyst, til grund, at tilslutning til vandværket kunne ske på økonomisk rimelige vilkår. Det forhold, at det er en væsentlig mindre udgift for ejeren at anvende den eksisterende boring til drikkevandsforsyning, kan efter nævnets opfattelse ikke i sig selv føre til, at tilslutning til vandværk ikke kan ske på økonomisk rimelige vilkår. Det forhold, at vandet aktuelt har drikkevandskvalitet kan efter nævnets opfattelse heller ikke føre til, at kommunens afslag bør ændres til en tilladelse.

Natur- og Miljøklagenævnet stadfæster på denne baggrund Stevns Kommunes afgørelse om afslag på ansøgning om tilladelse til at inddrage markvandingsboring.

Natur- og Miljøklagenævnets afgørelse af 19. maj 2014 kan læses her.

Lignende artikler
Kontakt os

Indtast dine oplysninger, spørgsmål m.v. i formularen nedenfor.